ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

25 Νοεμβρίου 2021

«Η μεγάλη αγρύπνια» - Της Ελένης Καραΐνδρου και του Κ. Χ. Μύρη με τη Μαρία Φαραντούρη

 

 

Στις 25 Νοεμβρίου 1939 γεννήθηκε στο Τείχιο Δωρίδος η Ελένη Καραΐνδρου…

«Η μεγάλη αγρύπνια»

 
«Οι στίχοι και η μουσική της "Μεγάλης αγρύπνιας” γράφτηκαν το 1972 για να τραγουδηθούν από τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, τη φορτωμένη μνήμες σκληρές.

Η ηχογράφηση της ορχήστρας έγινε στην Αθήνα κι ανταμώθηκε με τη φωνή της Μαρίας στο Studio Apple του Λονδίνου, το '73 σε μέρες οργής. Ο Γιάννης Τσαρούχης ζωγράφισε έναν άγρυπνο έφηβο για το εξώφυλλο, πολύτιμη συμβολή του για την έκδοση του δίσκου» .

Λόγια της Ελένης Καραΐνδρου γραμμένα στο εσώφυλλο της πρώτης ολοκληρωμένης δισκογραφικής δουλειάς της, με δέκα τραγούδια σε ποίηση του Κώστα Γεωργουσόπουλου (Κ.Χ.Μύρης), ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη και τίτλο «Η μεγάλη αγρύπνια».

Ένας δίσκος που, λόγω της πολιτικής κατάστασης της εποχής, πέρασε αρκετές περιπέτειες μέχρι την οριστική έκδοσή του από την Columbia, το 1975. 


02.Agrypnia Tsarouhis covers
 

Τα τραγούδια του δίσκου

1) Τα Ελληνόπουλα
2) Η αποκάλυψη
3) Τα «Χαίρε»
4) Η άγονη γραμμή
5) Άκου
6) Οι Έλληνες ένα καιρό
7) Μην το ξυπνάτε
8) Ο Κούτρης
9) Αυτοί που ξαγρυπνάνε
10) Αντινανούρισμα


03.Agrypnia
 

Ο Θανάσης Αραπίδης έπαιξε φλάουτο, κλαρίνο και τζουρά, ο Κίμων Βασιλάς τσέμπαλο, ο Παντελής Δεσποτίδης βιολί και βιόλα, ο Τάσος Διακογιώργης σαντούρι, μεταλλόφωνο και καμπάνες, ο Τίτος Καλλίρης ηλεκτρική κιθάρα, ο Γιώργος Λαβράνος και ο Νίκος Λαβράνος κρουστά, ο Ανδρέας Ροδουσάκης κοντραμπάσο και κλασική κιθάρα, ο Στέλιος Ταχιάτης και ο Σωτήρης Ταχιάτης βιολοντσέλο, ο Βασίλης Τενίδης κλασική κιθάρα, η Λιλή Χριστοδούλου κλαρίνο και ντέφι και ο Χρήστος Ψαρρός μπουζούκι.

Το εξώφυλλο – πραγματικό έργο τέχνης - με τον «Άγρυπνο έφηβο» επιμελήθηκε ο Γιάννης Τσαρούχης, τον φάκελο «σαλόνι» ο Ανακρέων Καναβάκης, οι φωτογραφίες ήταν της Νίκης Τυπάλδου, την ηχογράφηση έκανε ο Τάκης Φιλιππίδης με βοηθούς τους Γιάννη Παπαϊωάννου και Γιώργο Τζάννε, και την παραγωγή ο Γιώργος Μακράκης.

Μετά από κάποια «σκόρπια» 45άρια, αυτός ήταν ο πρώτος και μοναδικός δίσκος, στη διαδρομή της Ελένης Καραΐνδρου, αποκλειστικά με τραγούδια, αφού στη συνέχεια αφοσιώθηκε στη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. 

Η ορχήστρα ηχογραφήθηκε στην Ελλάδα και οι ταινίες απεστάλησαν στο Λονδίνο, για να ηχογραφηθεί η φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, που ζούσε τότε εκεί, όπως και η Καραΐνδρου. 

Αυτός ήταν και ο πρώτος μεγάλος δίσκος της ερμηνεύτριας, με υλικό που δεν ήταν του Μίκη Θεοδωράκη. Τον Νοέμβρη του ‘75 κυκλοφόρησαν και «Τα νέγρικα» του Μάνου Λοΐζου και του Γιάννη Νεγρεπόντη.

Στα δέκα κομμάτια της «Μεγάλης αγρύπνιας» είναι ευδιάκριτα τα στοιχεία από το «έντεχνο» τραγούδι της εποχής και τον ήχο του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και από το παραδοσιακό τραγούδι. Όσο για τους αλληγορικούς στίχους του Γεωργουσόπουλου, ακόμα και αν η ερμηνεύτρια ήταν άλλη, μάλλον δύσκολα θα περνούσαν τους «σκοπέλους» της χουντικής λογοκρισίας.

Δυστυχώς, η κυκλοφορία της «Αγρύπνιας» έπεσε μέσα στη δισκογραφική υπερπαραγωγή της εποχής και την παράλληλη κυκλοφορία των παλαιότερων αλλά και των νέων έργων του Θεοδωράκη με τη Μαρία Φαραντούρη, με αποτέλεσμα να μην ακουστεί ιδιαίτερα.

Ο δίσκος βινυλίου επανεκδόθηκε αργότερα με κλειστό εξώφυλλο, ενώ το 1993 και το 2006 κυκλοφόρησε σε δυο εκδόσεις cd. Στη δεύτερη έκδοση του cd αποκαταστάθηκε και το λάθος των τίτλων στο οπισθόφυλλο, όπου τα τρίτα τραγούδια της κάθε πλευράς του βινυλίου («Ο Κούτρης» και «Τα “χαίρε”») ήταν γραμμένα αντίστροφα.

Στη λίστα που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο.


 

ΠΗΓΗ. ogdoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου