ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

3 Ιανουαρίου 2021

Απόστολος Καλδάρας και Hλίας Κλωναρίδης - «Η Συνάντηση»

 

Του Θανάση Γιώγλου
 
Άλλος ένας σημαντικός δίσκος του Απόστολου Καλδάρα κυκλοφόρησε το 1981 στην Columbia, με ερμηνευτή τον Ηλία Κλωναρίδη και δεν ακούστηκε όσο του έπρεπε ούτε επανεκδόθηκε ποτέ σε cd.

Tίτλος του:  Η Συνάντηση. Οι στίχοι είναι του Δημήτρη Ρήτα, του Βασίλη Μπουσιώτη και του συνθέτη.

1. Καρδιά ξενοδουλεύτρα (στίχοι Δ. Ρήτα)
2. Δυο εικοσάχρονα παιδιά (Α. Καλδάρα)
3. Χριστέ δεν είσαι μόνος (Α. Καλδάρα)
4. Όταν γράφω εγώ τραγούδι (Α. Καλδάρα)
5. Μ’ ένα γκιώνη νύχτωσα (Α. Καλδάρα - Δ. Ρήτα)
6. Του Ιούδα τ’ αργύρια (Δ. Ρήτα)
7. Παρακαλώ σε ουρανέ (Α. Καλδάρα)
8. Μπαλαρίνα (Δ. Ρήτα)
9. Άλλος ήλιος σήμερα (Δ. Ρήτα)
10. Δεν έχω εκτίμηση στο χρήμα (Β. Μπουσιώτη)
11. Αστραφτοκοπήσαν τα μαχαίρια (Α. Καλδάρα)
12. Τ’ αηδόνι (Α. Καλδάρα)
13. Εμείς είμαστε πουλιά (Β. Μπουσιώτη)
 

 
Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας έγινε από τον Τάσο Καρακατσάνη. Η παραγωγή από το Νίκο Κιάμο και η ηχοληψία από τους Τάκη Φιλιππίδη, Στέλιο Γιαννακόπουλο και Γιώργο Κωνσταντόπουλο. Οι ηχογραφήσεις έγιναν από τις 16-12-1980 ως τις 26-3-1981. Αν και δεν αναγράφεται στο εξώφυλλο, είναι ευδιάκριτα τα φωνητικά της Χαρούλας Αλεξίου, σε κάποια από τα τραγούδια.

Θα έλεγα ανεπιφύλακτα γι’ αυτή τη δουλειά, που κινείται στο χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, πως πρόκειται για μια από τις πιο ολοκληρωμένες που παρουσίασε ο Απόστολος Καλδάρας, στην περίοδο μετά τη Μικρά Ασία και τον Βυζαντινό Εσπερινό.  
 
Ο ακροατής «γεύεται» ωραίες μελωδίες και ενορχηστρώσεις ενώ η ποικιλία στους ρυθμούς των τραγουδιών του Καλδάρα είναι πλέον δεδομένη. Οι δε στίχοι κινούνται ανάμεσα στο ερωτικό και το κοινωνικό τραγούδι. 
 
Εξαιρετικές οι ερμηνείες του Κλωναρίδη, ο οποίος αν και είχε τα φόντα για μια μεγάλη καριέρα, θεωρώ πως από ένα σημείο και μετά κάπου «κόλλησε», μένοντας στα πρώτα «κεκτημένα». Το τραγούδι Παρακαλώ σε ουρανέ, και όχι μόνο αυτό, επιβεβαιώνει τα γραφόμενά μου.

Στο Δυο εικοσάχρονα παιδιά ο συνθέτης έχει βάλει στίχους στη μελωδία από το οργανικό Βυζαντινός αέρας, από τα Ορθόδοξα, ενώ στο Αστραφτοκοπήσαν τα μαχαίρια, ο συνθέτης χρησιμοποιεί για τρίτη φορά τη μουσική από το Απτάλικο του Βυζαντινού Εσπερινού.  
 
Δυο χρόνια πριν, στα Ορθόδοξα και πάλι, στην ίδια μελωδία είχε βάλει στίχους ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και έγινε το τραγούδι Του γιου σου κλέψε το σπαθί με το Στράτο Διονυσίου.

Είναι απορίας άξιον γιατί αυτή η δουλειά δεν ακούστηκε όσο θα ’πρεπε… Ειδικά σε μια εποχή όπου ο Ηλίας Κλωναρίδης, μετά τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τον Αυγερινό και το Δρόμοι της Αθήνας των Κατσαρού-Πυθαγόρα, γνώριζε μεγάλη επιτυχία και είχε σταθερά ανοδική πορεία. Ίσως οι προσανατολισμοί της Columbia τότε να έδειχναν αλλού. 
 
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα δεν έχει επανεκδοθεί σε cd. Οι παραλείψεις αυτές των εταιρειών, δυστυχώς δεν γνωρίζουν από εποχές…
 
ΒΙΝΤΕΟ.
 

 
ΠΗΓΗ. ogdoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου