ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

4 Ιανουαρίου 2020

Μαρία Σουλτάτου - Οι πρώτες, άγνωστες ηχογραφήσεις μιας ξεχωριστής ερμηνεύτριας

 Γεννημένη στο Ηράκλειο της Κρήτης η Μαρία Σουλτάτου, έγινε ευρύτερα γνωστή στα πρώτα χρόνια του ‘90, κυρίως, μέσα από τη συμμετοχή της στην ορχήστρα αλλά και σε δίσκους του Αριστείδη Μόσχου, καθώς και στο περίφημο «Αμάν Αμήν» του Σταύρου Ξαρχάκου. 

Όμως η είσοδός της στη δισκογραφία είχε γίνει αρκετά νωρίτερα, σε ένα δίσκο του Κρητικού συνθέτη, μουσικού και ερμηνευτή Κώστα Μουντάκη.

Τον Νοέμβρη του 1983 κυκλοφόρησε από τη Minos με το label της Standard ο δίσκος «Κρητική αναγέννηση» («Η βοσκοπούλα»), σε μουσική του Κώστα Μουντάκη, ποίηση του Γεώργιου Δραμητινού (ή Δρυμιτικού), με βασικό ερμηνευτή τον Κώστα Μουντάκη και τις συμμετοχές της Μαρίας Σουλτάτου και του Γιώργη Ξυλούρη. 


Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Μάνος Μουντάκης.


Τα τραγούδια του δίσκου


1) Γνωριμία / Εξομολόγηση βοσκοπούλας – Συμμετέχει η Μαρία Σουλτάτου
2) α) Βοσκός τραγουδώντας τη χαρά του
β) Τραγούδι βοσκοπούλας – Συμμετέχει η Μαρία Σουλτάτου
γ) Τραγούδι βοσκού στο σπήλαιιο
δ) Συστάσεις – Συμμετέχει η Μαρία Σουλτάτου
3) Τραγούδι βοσκού Α’
4) Τραγούδι βοσκού Β’
5) Παράπονο βοσκοπούλας – Συμμετέχει η Μαρία Σουλτάτου
6) α) Βοσκός
β) Γέρος (Συνάντηση με το βοσκό) – Συμμετέχει ο Γιάννης Ξυλούρης
γ) Εφιάλτες – Συμμετέχει η Μαρία Σουλτάτου
δ) Γέρος προς βοσκό – Συμμετέχει ο Γιάννης Ξυλούρης
7) Βοσκός (Όρκοι)
8) Βοσκός (Μοιρολόι)

Έπαιξαν οι μουσικοί: Κώστας Μουντάκης (λύρα), Δημήτρης Λέκκας (φλογέρα), Ross Daly (λαούτο, σάζι, ούτι, ταμπουρά), Μιχάλης Σταυρακάκης (μαντολίνο) και Βαγγέλης Μεθυμάκης (τουμπελέκι). 


Η ηχογράφηση έγινε από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο και τον Δημήτρη Καννή, ο σχεδιασμός του εξωφύλλου από τον Δημήτρη Αρβανίτη και η παραγωγή από τον Ηλία Μπενέτο.


 Λίγα λόγια του Κώστα Μουντάκη

Η «Βοσκοπούλα» του Ρεθεμνιώτη Γιώργη Δραμητινού η Δρυμιτικού είναι ποίημα ενδεκασύλλαβο, βουκολικό λαϊκό δράμα που αποτελείται από διακόσιους εβδομήντα στίχους, είναι ισάξιο και σύγχρονο του Ερωτόκριτου και της Ερωφίλης και πρωτοεκδόθηκε το 1622, εποχή της Κρητικής Αναγέννησης στην Γένοβα της Ιταλίας.

Ιστορικό ειδύλλιο που διαδραματίζεται στην Κρήτη, και σαν στοιχείο αναφέρουμε την σπηλιά της Βοσκοπούλας που σώζεται ακόμα στην Νίδα.

Από τους διακόσιους εβδομήντα στίχους, στον δίσκο βρίσκονται εβδομήντα πέντε περίπου, αφού επεξεργάστηκαν για να γίνουν περισσότερο κατανοητοί στον ακροατή.

Επιστρατεύοντας την πείρα και τη φαντασία μου, προσπάθησα να του δώσω τη μουσική χροιά της εποχής εκείνης με ευθύνη και αγάπη στον τόπο μου και τον λαό μου.

Ευχαριστώ όσους εβοήθησαν στο έργο αυτό.

Κ. Μουντάκης

 

Στα νεότερα χρόνια η «Κρητική αναγέννηση» κυκλοφόρησε σε ένα cd, μαζί με το δίσκο του Κώστα Μουντάκη «Αναφορά στον Καζαντζάκη».

Στα τρία βιντεο που ακολουθούν μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο. 








Του Θανάση Γιώγλου



ΠΗΓΗ. ogdoo.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου