Ο Κώστας Καπλάνης υπήρξε από τους τελευταίους συνθέτες και μπουζουξήδες του ρεμπέτικου, γνωστός για το τραγούδι του «Το Μινόρε της Αυγής».
Τα τραγούδια του ερμήνευσαν οι σημαντικότερες γυναικείες λαϊκές φωνές, όπως η Σωτηρία Μπέλλου, η Μαρίκα Νίνου, η Αννα Χρυσάφη, η Καίτη Γκρέυ, η Μαίρη Λίντα και η Ιωάννα Γεωργακοπούλου.
Γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 15 Αυγούστου του 1920. Ήταν ένα από τα 11 παιδιά μιας οικογένειας, η οποία βρέθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή πρώτα στη Χίο και μετά στα Ταμπούρια του Πειραιά.
Γράμματα δεν έμαθε και από μικρός βγήκε στη βιοπάλη για να βοηθήσει την πολυμελή οικογένειά του. Έκανε διάφορες δουλειές και σε ηλικία 16 ετών άνοιξε κουρείο. Εκεί άρχισε να μαθαίνει μπουζούκι από ένα πελάτη του, τον οποίο κούρευε με αντάλλαγμα μαθήματα μουσικής.
Ξεκίνησε ως πλανόδιος μουσικός μαζί με τον Γιώργο Μπάτη και με την πάροδο του χρόνου τελειοποίησε την τεχνική του στο μπουζούκι, ώσπου το όνομά του άρχισε να ακούγεται στους μουσικούς κύκλους της Αθήνας.
Ο Κώστας Καπλάνης (αριστερά), με τη Ρόζα Εσκενάζυ (στο κέντρο) στο μαγαζί «Κηφισιά» της Νέας Υόρκης
Το 1945 συνεργάστηκε με τον Μανώλη Χιώτη στην ηχογράφηση του τραγουδιού «Ο Πασατέμπος» και λίγο αργότερα ηχογράφησε το τραγούδι του «Το μινόρε της αυγής», σε στίχους Μίνωα Μάτσα, τη μουσική του οποίου είχε γράψει την περίοδο 1942-1943.
Ως συνθέτης φέρεται ο συνθέτης Σπύρος Περιστέρης (1900-1966), διευθυντής εκείνα τα χρόνια της δισκογραφικής εταιρείας «Odeon» (μετέπειτα Minos), αλλά ο Καπλάνης επέμενε μέχρι το τέλος της ζωής του ότι αυτός ήταν ο συνθέτης του τραγουδιού, χωρίς όμως να διεκδικήσει νομικά την πατρότητά του. Και μάλλον πρέπει να είχε δίκιο, επειδή στον Περιστέρη αποδίδονται και άλλα τραγούδια, που είχαν συνθέσει ρεμπέτες της εποχής εκείνης.
Αμέσως μετά «Το Μινόρε της Αυγής», ο Καπλάνης έκανε μια σειρά επιτυχιών με τα τραγούδια «Φέρε μας κάπελα κρασί», «Ψιλή βροχή», «Ένας αλήτης πέθανε» και «Όμορφη Πειραιώτισσα». Εργάστηκε στα μεγαλύτερα λαϊκά κέντρα της πρωτεύουσας, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε βασικός συνεργάτης της «Odeon» και συμμετείχε σε πλήθος ηχογραφήσεων.
Τον Δεκέμβριο του 1954 έφυγε σε περιοδεία στην Αμερική με τη Μαρίκα Νίνου και έκτοτε περνούσε το μισό του χρόνο εκεί. Η τελευταία του εμφάνιση στην Αθήνα ήταν στο «Μετρό» το 1993 με την Άννα Χρυσάφη και ο τελευταίος δίσκος του το «Τραγουδοποιείον η Ωραία Ελλάς».
Κυκλοφόρησε το 1995 και περιείχε παλιά ανέκδοτα τραγούδια του, τα οποία ερμήνευσαν ο Τάκης Μπίνης, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Χρυσούλα Χριστοπούλου και η Μαίρη Λίντα.
Ο Κώστας Καπλάνης πέθανε στις 2 Μαρτίου 1997 σε νοσοκομείο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, όπου νοσηλευόταν με καρκίνο στο πάγκρεας. Δίπλα του στάθηκαν ο μονάκριβος γιος του και τα εγγόνια του (η σύζυγός του είχε πεθάνει το 1987). Κηδεύτηκε στην Καλιφόρνια, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
ΠΗΓΗ. sansimera.gr
ΒΙΝΤΕΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου