ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

9 Νοεμβρίου 2020

Ο Γιάννης Σπανός παίζει Σπανό (1965 - 1973)

 

Έχοντας πίσω του ήδη κάμποσα γόνιμα χρόνια στη μουσική ζωή του Παρισιού ως πιανίστας και συνθέτης, το 1964 ο Γιάννης Σπανός κάνει την πρώτη ελληνική του εμφάνιση με τη θρυλική νεοκυματική μπαλάντα "Μια αγάπη για το καλοκαίρι" εγκαινιάζοντας έτσι την υπέροχη συνεργασία του με τη γλυκύτατη τραγουδίστρια Καίτη Χωματά, τον αισθαντικό στιχουργό Γιώργο Παπαστεφάνου και τη δισκογραφική εταιρία Lyra του Αλέκου Πατσιφά, όπου θα βρει φιλόξενη στέγη πλέον ο ίδιος, αλλά και το νεοσύστατο ρεύμα του "Νέου Κύματος"
 
Οι τρεις αυτοί συνεργάτες ηχογραφούν μεμιάς αρκετά τραγούδια που κάνουν αμέσως αίσθηση για τη μελωδική τους αύρα, τη λιτή ενορχήστρωση και τον ευαίσθητο στίχο. 
 
Το 1965 μάλιστα ο συνθέτης θα μας παρουσιάσει και τον πρώτο μεγάλο του δίσκο με τίτλο "Αποδημίες" βασισμένο σε στίχους του Γιώργου Παπαστεφάνου και του Κώστα Γεωργουσόπουλου με αποκλειστική ερμηνεύτρια τον Καίτη Χωματά.
 
Την ίδια χρονιά λοιπόν, το 1965, ο συνθέτης αποφασίζει να κάνει και μια διαφορετική ηχογράφηση, εμφανώς επηρεασμένος από ένα δίσκο που είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο νωρίτερα στην ελληνική αγορά. 
Ο δίσκος αυτός δεν ήταν άλλος από τους "Δεκαπέντε Εσπερινούς" του Μάνου Χατζιδάκι, την αισθητική των οποίων θέλησε να μεταφέρει ο Σπανός και στις δικές του μελωδίες. 
 
Αποτέλεσμα ήταν η έκδοση του δίσκου "Ο Γιάννης Σπανός παίζει Σπανό" που περιλαμβάνει δεκατέσσερις οργανικές διασκευές των μελωδιών γνωστών τραγουδιών του από εκείνη την πρώτη περίοδο. 
 
Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα της ελληνικής δισκογραφίας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το χατζιδακικό πρότυπο. Υπέροχες μελωδίες που αναδεικνύονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο μέσα από την αφαιρετική ενορχήστρωση που περιορίζεται σε ένα κουαρτέτο αποτελούμενο από το πιάνο του Γιάννη Σπανού, το βιολοντσέλο του Σωτήρη Ταχιάτη, την κλασική κιθάρα του Δημήτρη Φάμπα και το μπάσο του Γιώργου Θεοφιλόπουλου.
 
Σημειώνω ότι ο δίσκος επανεκδόθηκε το 1973 υπό την ετικέτα της Minerva με νέο τίτλο "Οι μελωδίες του Γιάννη Σπανού" (απ' όπου το rip που σας προσφέρω), ενώ το 1980 γνώρισε μια νέα επανέκδοση από την Alcyon, με την οποία επανεκδόθηκε και ψηφιακά το 1994, αλλά με τον αρχικό του τίτλο πλέον.


ΠΗΓΗ.diskovolos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου