ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

29 Σεπτεμβρίου 2020

Μανώλης Ρασούλης ( Ηράκλειο 28-9-1945 - Θεσσαλονίκη 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011) - Ο τραγουδοποιός, τραγουδιστής συγγραφέας και δημοσιογράφος



Ο Μανώλης Ρασούλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 28 Σεπτεμβρίου του 1945, μεγάλωσε στο Ηράκλειο, έψαλε στον Πολιούχο Άγιο Μηνά ο οποίος και τον επηρέασε αισθητικά και ιδεολογικά, βοηθούσε τον πατέρα του στο χρυσοχοείο όπου και από εκεί επηρεάστηκε από τα ρολόγια και τον χρυσό, ήταν σημαιοφόρος στο σχολειό του και από μικρός ανήκε στην νεολαία της αριστεράς. 

Στο βιογραφικό του Μανώλη Ρασούλη υπάρχουν σπουδές στη σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε να τραγουδάει ερασιτεχνικά στις μπουάτ της Πλάκας. 

Παράλληλα, εργαζόταν στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή». 

Στις 21 του Απρίλη συλλαμβάνεται από την Δικτατορία και περνάει μερικές ώρες στην «Μπουμπουλίνας». 

Φεύγει για το Λονδίνο όπου μένει 6 χρόνια. 

Εκεί διαμορφώνεται ιδεολογικά συμμετέχοντας στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και στο Τροτσκιστικό κίνημα στο οποίο ήταν στέλεχος και η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ με την οποία δυο φορές συνεργάστηκε σε παραστάσεις με αγωνιστικούς στόχους. 

Το 74, λίγο μετά από το Πολυτεχνείο με απόφαση της οργάνωσης κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου λόγω συλλήψεων από την Μυστική Αστυνομία, κρύβεται. 

Μετά τα γεγονότα στην Κύπρο το καλοκαίρι του 74 και την πτώση της Χούντας συνεχίζει τον πολιτικό αγώνα. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Μανώλη Ρασούλη αναγράφεται: 
          Ο Μανώλης Ρασούλης είναι κρητικός με εθνικότητα Ελληνική. Διάσημος στην Ελλάδα τραγουδοποιός, τραγουδιστής συγγραφέας και δημοσιογράφος (22 Cds, 8 βιβλία και ένα περιοδικό «ΤΟ ΑΥΓΟ»), με εκατοντάδες άρθρα, ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις και αφιερώματα, χαρακτηρίστηκε σαν ο καλύτερος στιχουργός της εικοσαετίας. 

Γνωστός για τις πρωτότυπες και ανεξάρτητες ιδέες του, γεφύρωσε το πιο αυθεντικό, βαθύ και λαϊκό στοιχείο του Έλληνα με τα πιο υγιή οικουμενικά ρεύματα, πυροδοτώντας με αυτόν τον τρόπο μια ιδεολογική επανάσταση, κάτι που δεν άρεσε στα παντός είδους κατεστημένα. 

Συνεπής, εδώ και δεκαετίες, στην βασική του ιδέα ότι η Ελλάδα από φύση και θέση πρέπει να στραφεί προς τον πολιτισμό και όχι καταστροφικά προς τον μιλιταρισμό, ώστε να παίξει ένα πρωτοποριακό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αντί να είναι ουραγός όπως τώρα. 

Από τις 6 Μαρτίου του 2000 ζει στην νέα του πατρίδα, την Ισπανία, αν και όπως ο ίδιος λέει, Πατρίδα μου είναι η συνείδησή μου. 

Τα τραγούδια του γίνονται γνωστά κι αγαπητά στο Ισραήλ, την Τουρκία, Τη Σερβία, στις Χώρες όπου υπάρχουν Έλληνες αλλά και για κάποιο μυστήριο λόγο και στην Ιαπωνία. 



1978 – 2002. Αρχίζει να προσαρμόζεται στην ελληνική πραγματικότητα και να καταδύεται στην πεμπτουσία της. 

Το ένστιχτο και η μοίρα τον οδηγούν στον πυρήνα του ελληνικού τραγουδιού. Παραιτείται από το κόμμα μια μέρα που οι σύντροφοι υποστήριζαν τις ερυθρές πυρηνικές βόμβες ενάντια στις αντίπαλες. 

Βλέποντας έναν παραλογισμό ρίχνεται στη μελέτη των ανατολικών φιλοσοφιών . Ανακαλύπτει ή του αποκαλύπτεται μέσω μιας γνωστής του τον OSHO. Αναστατώνεται θετικά, διαβάζει βιβλία του, γοητεύεται, βαθαίνει, πηγαίνει στην Ινδία και τον συναντά. 

Συνεχίζοντας τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες τις εμπλουτίζει στο έπακρο με τη νέα του εμπειρία. 

Συστήνει στους Έλληνες τον OSHO εκδίδοντας το βιβλίο του “κρυμμένη αρμονία – ομιλίες πάνω στον Ηράκλειτο”. 

Απεβίωσε από έμφραγμα σε ηλικία 65 ετών στην Θεσσαλονίκη, στις 5 Μαρτίου 2011 και βρέθηκε νεκρός στις 13 Μαρτίου. 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ.





1975       Τα Νέγρικα        Μουσική Μάνου Λοΐζου, στίχοι Γιάννη Νεγρεπόντη. Τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη.

1975       Ο Νέος Ερωτόκριτος          Ποιήματα του Παντελή Πρεβελάκη (1909-1986) μελοποιημένα από τον Νίκο Μαμαγκάκη. Τραγουδούν οι Αφροδίτη Μάνου, Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Κριτζάς.

1977       Αχαρνής    Ο Διονύσης Σαββόπουλος καταπιάστηκε με τον Αριστοφάνη μετά από παραγγελία του Θεάτρου Τέχνης αλλά τελικά ανέβασε παράσταση με δική του μετάφραση τον χειμώνα του 1976-1977 στην Πλάκα. Στον Αριστοφάνη Που Γύρισε Από Τα Θυμαράκια (όπως είναι ο παράλληλος τίτλος του δίσκου) έπαιζαν και τραγουδούσαν οι Σαββόπουλος, Σάκης Μπουλάς, Μελίνα Τανάγρη, Νίκος Ζιώγαλας, Ηλίας Λιούγκος, Μανώλης Ρασούλης και Νίκος Παπάζογλου.

1978       Η Εκδίκηση της Γυφτιάς    Ο πρώτος δίσκος που ηχογραφήθηκε στο studio του Νίκου Παπάζογλου στη Θεσσαλονίκη. Η μουσική του Νίκου Ξυδάκη στα 11 από τα 13 τραγούδια, τα στιχάκια του Μανώλη Ρασούλη στα 12, η ερμηνεία των Δημήτρη Κοντογιάννη, Σοφία Διαμαντή και Νίκου Παπάζογλου (κυρίως) που έγραψε και μουσική στα Κυρ-Διευθυντά των Δίσκων και Κανείς Εδώ Δεν Τραγουδά.

1979       Τα δήθεν      Πάλι το δίδυμο Μανώλη Ρασούλη και Νίκου Ξυδάκη και με τους ίδιους ερμηνευτές (Παπάζογλου, Κοντογιάννη, Διαμαντή). Ηχογραφημένος και αυτός στο studio Αγροτικόν της Θεσσαλονίκης του Νίκου Παπάζογλου. Μπουζούκι παίζει ο Χρήστος Νικολόπουλος.

1979       Τα Τραγούδια της Χαρούλας   Μουσική του Μάνου Λοΐζου και στίχοι του Μανώλη Ρασούλη (9) και του Πυθαγόρα (3). Τραγουδά η Χάρις Αλεξίου.

1981       Οι Κυβερνήσεις Πέφτουνε Μα Η Αγάπη Μένει                                      Μουσική Χρήστου Νικολόπουλου, στίχοι Μανώλη Ρασούλη. Με τον Δημήτρη Κοντογιάννη. Συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία.

1982       Η Ζωή Μου Κύκλους Κάνει  Η Αλεξίου σε 13 τραγούδια. Τα 7 με μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου. Οι στίχοι στα Αν Πεθάνει Μια Αγάπη, Ζήλεια Μου και Οι Μάγκες Δεν Υπάρχουν Πια του Μανώλη Ρασούλη.

1982       Παίξε Χρήστο Επειγόντως       Μουσική Χρήστου Νικολόπουλου, στίχοι Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδούν οι Ελένη Βιτάλη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιώργος Σαρρής. Συμμετέχει η Λέτα Κορρέ.

1983       Οι Νταλίκες       Μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου με τον Γιώργο Σαρρή. Σε 3 τραγούδια οι στίχοι του Μανώλη Ρασούλη. Οι Νταλίκες, Σαν τον Φονιά με τον Σαρρή και Με Ιπτάμενο Δίσκο με τη Χαρούλα Αλεξίου.

1983       Πρώτο Βράδυ Στην Αθήνα    Μουσική του Νίκου Ξυδάκη με στίχους δικούς του, του Μιχάλη Γκανά (3) και του Μανώλη Ρασούλη (2). Τραγουδούν ο Ξυδάκης (4), η Γλυκερία (7) και ο Μανώλης Λιδάκης (2). Υπάρχουν και δύο οργανικά κομμάτια.

1984       Χαράτσι        Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Νίκου Παπάζογλου. Περιέχει 9 δικά του τραγούδια και τα Υδροχόος και Λεμόνι στην Πορτοκαλιά γραμμένα από τη Βάσω Αλλαγιάννη (μουσική) και τον Μανώλη Ρασούλη.

1984       Ναι στο Ναι και Ναι στο Όχι      Ο Μανώλης Ρασούλης έγραψε τους στίχους και τραγούδησε. Στις δεύτερες φωνές η Αγνή Κουφουδάκη. Η μουσική των Μάνου Λοΐζου, Νίκου Ξυδάκη, Χρήστου Νικολόπουλου, Ανδρέα Μικρούτσικου, Μάριου Στεφανόπουλου και του Ρασούλη.

1984       Όλοι Δικοί Μας Είμαστε      Σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδούν οι Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιάννης Κούτρας, Πασχάλης Τερζής, Νάντια Καραγιάννη, Ηλίας Μακρής και Νίκος Παπάζογλου. Το 1993 κυκλοφόρησε το CD που περιείχε και τον δίσκο του 1981 Οι Κυβερνήσεις Πέφτουνε Μα Η Αγάπη Μένει, της ίδιας συνθετικής δυάδας.

1984       Όταν Μιλούν τα Τέλια   Τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα με τον Δημήτρη Μητροπάνο και την Κατερίνα Στανίση. Το Ηλεκτροφόρο Σύρμα με την Στανίση, έχει στίχους Ρασούλη.

1984       Λεωνίδας Βελής       Το Με Σένα Πλάι Μου με στίχους Ρασούλη, μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή και τραγούδι από τον Λεωνίδα Βελή.

1985       Να 'μαστε Πάλι Εδώ Αντρέα          Μουσική Αντρέα Μικρούτσικου και στίχοι Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδούν οι δυο τους και συμμετέχουν οι Σοφία Βόσσου, Μαρία Δημητριάδη, Κώστας Θωμαΐδης, Σάκης Μπουλάς.

1985       Εσύ κι Αν Γίνεις Υπουργός       Μουσική Πέτρου Βαγιόπουλου και στίχοι Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδά η Αγνή Κουφουδάκη και οι δημιουργοί.

1986       Πότε Βούδας, Πότε Κούδας    Ο Μανώλης Ρασούλης στα λόγια και ο Πέτρος Βαγιόπουλος στη μουσική. Τραγουδούν, εκτός από τους δημιουργούς, και οι Νίκος Παπάζογλου (το ομώνυμο τραγούδι), Γλυκερία, Λεωνίδας Βελής και Χριστίνα Μαραγκόζη.

1986       Με Ρυθμό Καλαματιανό Θα Σε Δούμε Αναστημένη                            Γραμμένο με αφορμή τον σεισμό στην Καλαμάτα. Η μουσική του Πέτρου Βαγιόπουλου και οι στίχοι του Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδούν οι Βαγιόπουλος, Ρασούλης, Μαρίζα Κωχ, Αντώνης Βαρδής. Στη δεύτερη πλευρά Οι Κεραίες στα Μπαλκόνια.

1986       Εν Αθήναις  Με μουσική του Νίκου Κυπουργού, που έγραψε για παράσταση του Ελληνικού Χοροδράματος. Το Τσιφτετέλι του Διογένη με τον Νίκο Παπάζογλου έχει στίχους Ρασούλη.

1986       Μέσω Νεφών   Ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του Νίκου Παπάζογλου. Υπάρχουν τα Ένα κι Ένα και Στη Ρωγμή του Χρόνου με στίχους Ρασούλη. Το CD περιέχει και τον πρώτο δίσκο του, Χαράτσι

1986       Μάτια Μου    Δίσκος της Γλυκερίας. Όταν Βλέπεις Κάποιον Μόνο με στίχους του Ρασούλη και μουσική Ξυδάκη.
1987       Σ' ακολουθώ      CBS 450615

1987       Κοντά Στη Δόξα Μια Στιγμή   Μουσική του Νίκου Ξυδάκη που τραγούδησε μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Οι στίχοι ανήκουν στους Θοδωρή Γκόνη (4), Τάσο Σαμαρτζή (3), Μανώλη Ρασούλη (2), Εμμανουήλ Ζάχο και ένα ποίημα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.

1988       Τα Ποδοσφαιρικά     Μουσική Γιώργου Γαβαλά, στίχοι Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδούν οι Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Γιάννης Κούτρας, Γαβρίλης Αστρινός, Στράτος Στρατηγόπουλος, Μ. Κολλιδά.

1990       Διπλά Σακατεμένος Πειρατής   Μουσική Γιώργου Γαβαλά, στίχοι Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδούν οι δυο τους και συμμετέχουν οι Μαρία Αριστοπούλου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Βλάσσης Μπονάτσος.

1992       Τα Σκόρπια        Συλλογή 12 τραγουδιών, με στίχους του Μανώλη Ρασούλη. Με τους Νίκο Παπάζογλου, Γλυκερία, Νίκο Ξυδάκη, Μανώλη Λιδάκη.

1994       Πνοή του ανέμου                 Λιζέτα Καλημέρη, Γιώργος Καζαντζής, Μανώλης Ρασούλης, Λιλύ Βαρίνου, Σοφία Κατζούρη, Θοδωρής Μπεμπέκης.

1994       Με τα Μάτια Κλειστά   Η Πίτσα Παπαδοπούλου σε 11 τραγούδια. Το Λένε με μουσική του Μάλαμα και στίχους του Μανώλη Ρασούλη.

1994       Στου κόσμου το τέρμα Columbia

1995       Βαλκανιζατέρ   Στίχοι Μανώλη Ρασούλη, μουσική Πέτρου Βαγιόπουλου και τραγουδούν οι Ελένη Βιτάλη, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Αγάθων Ιακωβίδης, Ανδρέας Καρακότας, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Πασχάλης Τερζής, Λάμπρος Καρελάς και ο Μανώλης Ρασούλης.

1995       Νίψον Ανομήματα Μη Μόναν Όψιν     Στον δίσκο αυτό οι Magic De Spell διασκευάζουν το Πότε Βούδας, Πότε Κούδας των Βαγιόπουλου-Ρασούλη.
1997       Γεια σου κυρ Εισαγγελέα                             Π. Βαγιόπουλος, Καφετζοπουλική κομπανία.

1997       Σελοτέϊπ     Μανώλης Ρασούλης - Πέτρος Βαγιόπουλος.

1998       Νοηματουργείο       Π. Βαγιόπουλος, Γ. Ξηδάκης, Γ. Λοΐζος.

1998       Το τρένο φτάνει τελικά στην Κατερίνη   Μανώλης Ρασούλης - Χάρης Παπαδόπουλος.

1999       Της άγνοιας ο γιος και το τραγούδι για τον Καστοριάδη                               Μ. Ρασούλης

1999       Αγάπα μας και μη μας χαιρετάς   M. Ρασούλης - Π. Βαγιόπουλος, Σ. Μάλαμας, Ν. Ξυδάκης, Γ. Γαβαλάς, Ν. Ρασούλη.

2000       Τι γυρεύεις μες στην Κίνα Τσάκι-Τσαν;   Μανώλης Ρασούλης - Πέτρος Βαγιόπουλος.

2007       Hummus Sapiens και η μνήμη των κύκλων      Μανώλης Ρασούλης - Yehuda Poliker.

2009       Αρχάγγελος       Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιώργος Βρούβας, Γιώργος Κορδέλλας, Θωμάς Κοροβίνης, Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Ρούσσης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Λεωνίδας Στούμπος και Τάκης Συρέλλης.

2009       Με τον Ομπάμα αντάμα     Μανώλης Ρασούλης - Χρήστος Νικολόπουλος.

2010       Έγκλημα και τιμωρία        Γιώργος Μαργαρίτης.

2011       Η ζωή είναι όνειρο          Μανώλης Ρασούλης - Γιάννης Γλέζος

2012       Η τρίπλα            Μανώλης Ρασούλης, Χάρις Αλεξίου, Χρήστος Νικολόπουλος, Πέτρος Βαγιόπουλος, Βάσω Αλλαγιάννη, Ορφέας Περίδης




ΠΗΓΗ. 1. stixos.eu
          2. el.wikipedia.org  


ΒΙΝΤΕΟ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου