ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

27 Φεβρουαρίου 2024

Στέλλα Χασκήλ ( 1918 Θεσσαλονίκη - 27 Φεβρουαρίου 1954, Αθήνα)


Κάποιοι τη θεωρούν ως την "πρώτη γυναικεία φωνή" τις δεκαετίες 1940 και 1950. 
Αυτό είναι -μάλλον- θέμα προσωπικό! 

Το σίγουρο είναι ότι η Στέλλα Χασκήλ συγκαταλέγεται στις τρεις κορυφαίες φωνές της περιόδου αυτής, μαζί με τη Νίνου και τη Μπέλλου. 
 
Οι λοιπές φωνές, έρχονται -σαφώς- μετά από αυτές τις τρεις. Επίσης σίγουρο είναι ότι η Χασκήλ σωστά χαρακτηρίστηκε "αδικημένη" και "παραγνωρισμένη", επειδή αφ' ενός μεν έζησε μόνο 36 χρόνια (!) και αφ' ετέρου επειδή τη δεκαετία του 1940 προβάλλονταν ...κυριαρχικά, η Μπέλλου και η Νίνου. 



Η Χασκήλ ήταν εβραϊκής καταγωγή και γεννήθηκε το 1918 στη Θεσσαλονίκη, είχε δε από μικρή έφεση στο τραγούδι. 
Στην περίοδο της κατοχής κατάφερε, κυρίως μέσω του τραγουδιού, να γλυτώσει τα χειρότερα... Λέγεται, μάλιστα, ότι τη θαύμαζε και την προστάτευσε μια γερμανική οικογένεια μουσικών, η οποία συνόδευε τους δολοφόνους κατακτητές! 
 
Τότε, εμφανιζόταν -απλά- με το όνομα "Στέλλα" και φυσικά έκρυβε την καταγωγή της. Το 1945 παντρεύτηκε τον Ιακώβ Ιχασκέλ (από αυτό βγήκε το "Χασκήλ"). Άρχισε να ηχογραφεί το 1947, συνεργαζόμενη με όλους τους μεγάλους, τότε, δημιουργούς. 
Οι περισσότερες ηχογραφήσεις της έγιναν επιτυχίες, μάλιστα κάποιες ...έμειναν στην ιστορία και δεν έχουν ξεπεραστεί μέχρι σήμερα. 
 
Παραδείγματα; Να! "Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι", "Μπιρ Αλλάχ", "Ζηλεύει όποιος αγαπά", "Αράπικο λουλούδι" κ.ά. Συνολικά, δισκογράφησε 100-105 τραγούδια, αφού ο καρκίνος την ...τελείωσε στα 36 της (τη Νίνου στα 35!). 
Δεν τιμήθηκε ποτέ, η Στέλλα Χασκήλ, από τους υπεύθυνους για τον πολιτισμό αυτής της χώρας. (Προσωπικά ντρέπομαι γι' αυτό). Θα διακινδυνεύσω δε να πω ότι αυτά τα (υπεύθυνα) ...παλικάρια, ούτε που είχαν ακούσει το όνομά της.

Η Χασκήλ δισκογράφησε και τραγούδια με κοινωνικό και (καλά ...κρυμμένο) πολιτικό περιεχόμενο, κάτι που δεν έκαναν οι Νίνου και Μπέλλου!

Ό,τι είναι γνωστό για τη Στέλλα Χασκήλ, το έχει καταγράψει ο Ηλίας Βολιώτης-Καπετανάκης στο πολύτιμο βιβλίο του "ΜΑΓΚΕΣ ΑΛΗΣΤΟΥ ΕΠΟΧΗΣ" το οποίο περιέχει 24 "ρεμπέτικα" πορτραίτα. (Εκδόσεις Μετρονόμος, 2005).

Μαζί με τις φωτογραφίες, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και κάποιες από τις αριστουργηματικές ηχογραφήσεις της, σε πολύ καθαρές κόπιες!




ΠΗΓΗ. panossavopoulos.gr

ΒΙΝΤΕΟ.
                         Στίχοι: Μάρκος Βαμβακάρης 1947 
                        Μουσική: Μάρκος Βαμβακάρης 
                       Πρώτη εκτέλεση: Στέλλα Χασκίλ 
                       ΧΑΣΚΙΛ ΣΤΕΛΛΑ - ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ -ΠΑΛΙΩΣΕ ΤΟ ΣΑΚΑΚΙ ΜΟΥ

                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου