ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

9 Ιουνίου 2018

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδά Σταύρο Ξαρχάκο (1963-1969)


 
Η περίοδος 1962-1969 είναι η πρώτη, αλλά συγχρόνως και η πιο παραγωγική και γόνιμη τραγουδοποιητική περίοδος του μεγάλου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου

Σταθερή πηγή έμπνευσής του ο κινηματογράφος και το θέατρο που τού έδιναν τις αφορμές για τα μεγάλα τραγούδια εκείνης της εποχής, τα οποία ήδη ξεπερνούν τον μισό αιώνα ζωής κι εξακολουθούν να παραμένουν ζωντανά και πάντα αγαπημένα. 


Στην περίοδο αυτή ξεχωρίζουν οι συνεργασίες του συνθέτη με τους στιχουργούς Λευτέρη Παπαδόπουλο, Νίκο Γκάτσο, Βαγγέλη Γκούφα και Ιάκωβο Καμπανέλλη, αλλά και με δύο από τα κορυφαία ονόματα ερμηνευτών εκείνου του καιρού, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Βίκυ Μοσχολιού.
 
Χωρίς αμφιβολία, η συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση αποτελεί μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, καθώς μας έχει χαρίσει μερικές πραγματικά αξεπέραστες στιγμές. Μιλάμε για 18 τραγούδια όλα κι όλα που πρωτοκυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών, πριν ενταχθούν μερικά απ' αυτά και σε δίσκους 33 στροφών. 
 
Απλώνονται στο χρονικό διάστημα από το 1963, με το οριακό τραγούδι "Άπονη ζωή" από την ταινία "Κόκκινα φανάρια", μέχρι το 1969 με τον κύκλο "Κόσμε αγάπη μου".
 
Δεκαοκτώ σπουδαία τραγούδια σε αυθεντικούς λαϊκούς ρυθμούς (χασάπικο ή ζεϊμπέκικο), βγαλμένα από τη ρεμπέτικη παράδοση, όλα εκλεκτά και χιλιοτραγουδισμένα. Ίσως θα μπορούσαμε σ' αυτό το ιστορικό βάθρο να βάλουμε μερικά σκαλοπάτια παραπάνω τα τραγούδια: "Άπονη ζωή", "Φτωχολογιά", "Σαββατόβραδο στην Καισαριανή" (που το κατακρεούργησε ο λογοκρισία), "Μάτια βουρκωμένα" και "Άσπρη μέρα και για μας"
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι η μεγάλη επιτυχία της "Άπονης ζωής" τότε υποχρέωσε την αντίπαλη εταιρία να σπεύσει να βάλει έναν ολόκληρο Στέλιο Καζαντζίδη να το ηχογραφήσει σε δεύτερη εκτέλεση, πράγμα που δεν το συνήθιζε ο μεγάλος βάρδος! 
 
Το τραγούδι "Τι έχει και κλαίει το παιδί" σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου είναι χαρακτηριστικό ότι ηχογραφήθηκε ταυτόχρονα σε άλλες δύο εκτελέσεις, μία με τη Βίκυ Μοσχολιού και μία με τη Μελίνα Μερκούρη! 
 
Επίσης το τραγούδι "Στου Δεληβοριά", που ηχογραφήθηκε το 1968 για το δίσκο "Χρώματα", βασίστηκε σε παλιότερη μελωδία του συνθέτη. 
 
Τέλος, το τραγούδι "Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια" από τον ίδιο δίσκο είχε ηχογραφηθεί αρχικά το 1963 και πρωτοκυκλοφόρησε σε 45άρι μαζί με την "Άπονη ζωή", αλλά δυστυχώς αυτή η εκτέλεση θεωρείται απολύτως δυσεύρετη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου